Mediáció

Egy kapcsolat mindkét fél számára megnyugtató és kielégítő javítása esetén vagy a kapcsolat korrekt lezárása esetén.

Mit csinál a mediátor/közvetítő?

A mediátor olyan pártatlan szakember, aki konfliktuskezelési módszer alkalmazásával segít megoldást találni a felek között vitás ügyük rendezésére. A megoldás a konfliktusban részvevő felek egyéni és kölcsönös érdekeinek egyaránt megfelel.

A mediációban való részvétel önkéntes, ám az eljárás sikere érdekében a mediátor által meghatározott keretek betartását a felek vállalják.

Miért hasznos a mediáció/közvetítés?

A mediáció a vita elrendezésének békés módja. A hosszan tartó pereskedés nem kizárólag anyagi értelemben megterhelő, rengeteg energiát felemészt. A mediáció egy gyorsabb, költségkímélő megoldást nyújtó konfliktus kezelési módszer.

A közvetítés eredményeként születő megállapodásokat nagyobb arányban tartják be a felek, mint a bíróság által hozott döntéseket, mivel a mediáció során ők jutnak el a megoldáshoz, az eredményt ezáltal sokkal inkább magukénak érzik.

Az ülésen kizárólag a mediátor és az érintett felek vesznek részt. A mediátort titoktartás kötelezi, az ülésen elhangzottak, az üggyel kapcsolatos bárminemű információt köteles titokként kezelni, ezért egy esetleges perben tanúként nem vehet részt.

Ki a jó mediátor?

A jó mediátor nem dönt, nem ítélkezik és nem ad tanácsot.

Az ügyfelek érdekeit szem előtt tartva mindig pártatlan marad.

Határozott és tudatos, miközben támogató és empatikus az ügyfelekkel szemben.

Nyitott és rugalmas az előkészítéstől a megállapodás létrejöttéig.

A jövőre fókuszál, az ügyfeleknek segít konszenzusra jutni.

Megbízható, hiteles.

A mediációs eljárást és a mediátor tevékenységét a 2002. évi Közvetítői törvény szabályozza

Meddig tart a mediáció és mennyibe kerül?

A mediációs folyamat időtartama esetenként eltérő lehet, függ az ügy típusától, a felek együttműködési készségétől és a konfliktus mélységétől.

Bizonyos esetekben célszerű co-mediáció alkalmazása, amikor két szakember egy csapatot alkotva segíti az eredményesebb konfliktusmegoldást.

Egy ülés általában 2–3 órát vesz igénybe, és 1–2 alkalom után létrejöhet a megállapodás, azonban vannak elhúzódó ügyek: párkapcsolatban, kortársi kapcsolatban vagy a családi viszonyokban mélyebb, súlyosabb problémák kerülhetnek felszínre, ahol javító, helyreállító mediációra van szükség. Az ilyen jellegű folyamat több hónapot is igénybe vehet.

Párkapcsolati, családi és válási mediáció ára: 10.000 Ft/óra
Co-mediáció esetén: 14.000 Ft/óra

Üzleti, gazdasági mediáció ára: 12.000 Ft/óra
Co-mediáció esetén: 15.000 Ft/óra

Iskolai, kortársi mediáció ára : 8000 Ft/óra
Co-mediáció esetén: 10.000 Ft/óra

Az óradíjat a felek együttesen fizetik az ülés végén. Amennyiben más arányban kívánják rendezni, abban az ülés megkezdése előtt meg kell egyezni.