Szolgáltatások

Életviteli tanácsadás:

Életünk számos pontján érezhetünk megtorpanást, elbizonytalanodást. A megszokott rutinban éljük mindennapjainkat, látszólag nem történik semmi különös velünk, úgy érezzük, nem halad az életünk sehova….vagy amerre tart, nem jó, nem kielégítő.

Sokszor hozunk számunkra nem megfelelő döntéseket vagy képtelenek vagyunk elszánni magunkat egy-egy döntésre. Előfordul, hogy meghoztunk egy döntés, de elbizonytalanodtunk.

Zsákutca, dugó, kötelező haladási irány. Hogy ne így éljük az életünket, találjunk rá megoldást együtt.

 

Gyászfeldogozás:

A veszteség fájdalma elkerülhetetlen. Hozzánk közel álló személy halála, egy barát elvesztése vagy egy szerelem elmúlása mind a gyász folyamatának része. De veszteségélménnyel társul a munkánk elvesztése, egy életszakasz lezárása, mint amikor nyugdíjba vonulunk vagy elköltözünk a szülői házból, épp úgy, mint egy válás.

Érzelmeink intenzitása és időbeli megélése természetesen egyénenként és eseményenként változó lehet. Ami biztos, hogy a gyász nem mellőzhető, nem elkerülhető. Ne féljünk megélni és ebben segítséget kérni.

 

Stresszkezelés:

A stressz a szervezet nem specifikus válasza az igénybevételre, vagyis nem más, mint folyamatos alkalmazkodás. Ha ismerősek a következő testi jegyek, akkor ismerős maga a stressz is.

„Szétdurran az agya” „Majd felrobban”„Megfájdul tőle a feje”„Görcsbe rándul a gyomra”„Gombóc van a torkában”„Kapkodja a levegőt”„Remeg a térde”

 

A jelentős életesemények, a mindennapi „apróságok” és munkahelyi történések mindannyiunk életének stresszforrásai. Azonban nem csak negatív stressz létezik: sokszor élünk meg pozitív stresszt is, ami kellemes, kívánatos, a személy által fontosnak tartott képességei alkalmazására késztetik az egyént illetve arra, hogy új képességeket szerezzen, azaz építően hatnak a személyre.

Megküzdés, stresszkezelési készségek elsajátítása a segítségemmel, hogy megtanuljuk, hogyan fordítható valami kellemetlen, számunkra nem komfortos esemény, érzés kellemes, pozitív irányba.

 

 

Párkapcsolati tanácsadás:

„Egyedülálló vagyok, jó így nekem, de nagy a nyomás, hogy meddig várok még? Kifutok az időből.”

„Alakulóban van valami, de nem tudom, akarom-e………”

„Krízisben vagyunk. Másra vágyunk. Felőrölnek a hétköznapok.”

A párkapcsolat az egyénnel kezdődik. Kik vagyunk, honnan jövünk, mit hozunk. Mindezek találkozásának és formálódásának, csiszolódásának eredményét éljük meg párkapcsolatunk jóságaként és – egyre növekvő mértékben annak – problémájaként. Önismeret, elfogadás, empátia, szempontváltás. Olyan kulcsszavak, melyek minden párkapcsolatban létfontosságúak. Tanulás, gondolkodás átstrukturálása, iránymutatás, amiben segíthetek.

 

Iskolapszichológia:

Iskolapszichológiai tevékenység az iskolai oktatás és nevelés területén felmerülő problémákat pszichológiai eszközökkel kívánja orvosolni.

E tevékenységet állapotfelméréssel, szűrővizsgálatokkal egyéni tanácsadás keretein belül végzem, mely tevékenység kiterjed:

– gyermeke tanulási szokásaira, esetlegesen felmerülő tanulási nehézségeire,

– gyermeke társas kapcsolatainak vizsgálatára,

– az esetlegesen felmerülő iskolán belüli erőszakos magatartás és annak okai   vizsgálatára,

-gyermeke tanulási szorongásának vizsgálatára,

-pályaválasztással kapcsolatos vizsgálatra

-kommunikációs problémák feltárására

-konfliktuskezelésre

A konzultációk során feltárásra kerülnek mindazon okok, amik sok családban jelentenek problémát:

  • sokat tanul a gyerek, mégsem megfelelő az eredménye
  • nem szeret iskolába járni, szorong, fél, mindenféle testi tünetei vannak, de nem értik, miért
  • nincsenek barátai, vagy kiközösítik, időnként verekedésbe keveredik
  • dolgozatok előtt szorong, nem tud enni, aludni
  • bizonytalan magában, nincs önbizalma
  • nem tudja, mi érdekli, nem tudja, mivel szeretne foglalkozni a jövőben, mert látszólag nem érdekli semmi

Számtalan ilyen és ezekhez hasonló probléma nehezíti a gyermek és ezzel együtt a család életét.