Szex amerikai módra. Mi ezzel hogy vagyunk?

Back to Blog

Szex amerikai módra. Mi ezzel hogy vagyunk?

Korábban a párok utódnemzés céljából éltek nemi életet és leginkább egy életre szóló köteléket alkottak. Számos okra vezethető vissza, amiért a párok együtt maradtak: vallási okok , a nők anyagi függősége társuktól, családi kötelezettségek, a gyakori partner csere kapcsán keletkező szégyenfolt, vagy akár a házasságban rejlő mély bizalom és hit mind a holtomiglan-holtodiglan köteléket erősítették. A szexuális élettel való elégedettség vajmi kevés szerepet játszott a kapcsolat fenntartásában: ritkán ért véget egy kapcsolat a szexuális élettel való elégedetlenség okán.

Ma már  új idők járnak. Lehet gyerekünk szex nélkül és szexelhetünk  anélkül, hogy gyermeket nemzenénk. A szex új értelmezést kapott: a hangsúly az utódnemzésről áthelyeződött az élvezetre, szórakozásra, kikapcsolódásra. Az amerikai nőknek és férfiaknak ma már magas elvárásaik vannak a szex-szel kapcsolatban: mindennapi életük minőségi aspektusának tekintik.

Az elköteleződés és monogámia kérdése szintén reformokon ment keresztül. Korábban két féle nézet élt: vagy házas vagy és élsz nemi életet, vagy szingliként (esetleg özvegyként) szexmentes, ínséges időkre vagy kárhoztatva. Az amerikaiak többsége , ha szexuális életet akart élni, megházasodott.

Ma már a szexuális aktivitás teljesen új kontinumát ismerhetjük meg: egy éjszakás kaland, szex a baráttal, egy haverral, szex elköteleződés nélkül, vagy elköteleződéssel, és házasságban. Bármilyen variáció előfordul. A szexualitás számos értelmezése a kapcsolat minőségéből fakad.

Legutóbbi felmérések eredményei szerint az amerikai házaspárok jelentős része szexmentes kapcsolatban él, ami azt jelenti, hogy ezek a párok évente kevesebb, mint 10 alkalommal élnek nemi életet. Becslések szerint  40 millió ember éli mindennapjait szex nélkül, és- ami leginkább meglepő- gyakrabban utasítják vissza partnerüket a férfiak, de legalább is hasonló arányban. Ezzel nem is lenne probléma, amennyiben mindkét fél elégedett a szexmentes élettel. Azonban, az emberek többsége termékenyebb szexuális életre vágyik. De akkor mégis miért fosztjuk meg magunkat e nemes élménytől?

Forrás: C.M. Noland,  Sex Talk

Back to Blog