Részeg Józanok……ötven év múltán

Back to Blog

Részeg Józanok……ötven év múltán

A szerelem -amennyiben a végleteket szeretnénk számba venni- Borisz Paszternak főhőse, doktor Zsivago után szabadon “az egyetlen érzés, amiért érdemes élni”, míg fizikai értelemben és a folyamat kémiáját tekintve egy nagyjából másfél évig tartó abnormális állapot, amit túl kell élni. Lehet ezen vitatkozni és merengeni, de a szerelem megélése egyetemes emberi jelenség, melynek jellemzőit költők, írók évezredek óta megírták és teszik ezt ma is:-)
Számomra a szerelem ellentmondásait és gyönyörűségét Müller Péter: Részeg józanok című kisregénye foglalja keretbe.

A szerelemről alkotott véleményünk nagyon változatos lehet, a mű elolvasása során  mindenképp hatalmas és maradandó élménnyel gazdagodhatunk. Nem állítom, hogy egy éjszakás könyv, érdemes meg-meg állni és elgondolkodni az olvasott fejezeteken, ráadásul a gondolatmenete és nyelvezete sem hétköznapi… De megéri!

“Ezt a regényt ötven évvel ezelőtt nem mertem megírni.
Féltem az igazságtól.
Most újraírtam az egészet. Elejétől végig. Nem tudom, van-e példa az irodalomban, hogy valaki több mint fél évszázad múltán újraírja egész művét. Velem ez történt. Visszamentem az emlékeimhez. Találkoztam azzal a gátlásos kamasz fiúval, aki valaha voltam, és képzeletemben újra átéltem az egész országot megrendítő eseményt, és egykori önmagamat is.
Ennek a valóban megtörtént tragédiának ugyanis én voltam az egyik főszereplője. A regény nem csupán csodálatos barátaim vad és végzetes szerelméről, hanem az én örvénylő vonzalmamról is szól, melyet magamnak sem mertem bevallani. Az öregkor bátorsága kellett hozzá, hogy tisztábban lássam az igazságot.
Talán megmenthettem volna őket…” (Müller Péter)

Back to Blog